Na Ukrajine tiekla pred šampionátom krv túlavých zvierat

02.06.2012 Celý región

Bratislava 1. júna (TASR) - Mal to byť futbalový sviatok, no ukrajinské úrady sa postarali o to, že EURO 2012 dostalo aj nelichotivý prívlastok - krvavé. V mene očisty ulíc pred európskym šampionátom zahynuli na Ukrajine tisícky túlavých mačiek a psov, pričom tamojšie úrady nezastavili kruté zabíjanie zvierat ani po masívnych protestoch ochranárskych organizácií.

Už koncom minulého roka viaceré britské periodiká poukázali na nehumánne vyvražďovanie zvierat v ukrajinských dejiskách šampionátu, ktorý organizuje spoločne s Poľskom. Podľa zistení aktivistov sa zvieratá na základe nariadenia úradníkov neumiestňovali do útulkov, ale zabíjali zastrelením alebo otrávením. Týmto spôsobom len v hlavnom meste Kyjev malo v roku 2011 prísť o život 20.000 zvierat a celkovo 50.000 od priklepnutia šampionátu tejto krajine. V meste Doneck mali šarhovia dostať 35 libier za každé jedno "odchytené" zviera.

Zhrození aktivisti, ale i bežní ľudia vyvinuli tlak na ukrajinskú vládu, ktorá napokon prisľúbila zastavenie utrácania zvierat. Všetci ukrajinskí starostovia miesto toho dostali za úlohu budovanie útulkov. Nariadenie sa však minulo účinku, v apríli tohto roka magazín People priniesol informácie, že na Ukrajine naďalej pokračuje vyvražďovanie zvierat bez domova. Fotodokumentácia ukazovala utrpenie psov, v mnohých prípadoch šteniat, ktoré v uliciach Donecku neraz zomierali v agónii v dôsledku účinkov rôznych jedov.

Najväčšia svetová organizácia na ochranu zvierat PETA adresovala v tejto súvislosti list priamo prezidentovi Európskej futbalovej únie (UEFA) Michelovi Platinimu, pod ktorý sa podpísala hviezda seriálu Baywatch a známa aktivistka Pamela Andersonová. "UEFA ako hostiteľ šampionátu je zodpovedná za utrpenie zvierat, ktoré platia tú najvyššiu cenu. UEFA by mala byť vzorom pre všetky zainteresované strany a preto by sa mala zastať túlavých zvierat na Ukrajine. Prosím, ukážte červenú kartu krutosti, páchanej na bezbranných tvoroch a žiadajte ukrajinskú vládu, aby zastavila toto masové vraždenie," stálo sa v liste.

Sústavný tlak napokon priniesol efekt a s bezbrehým zabíjaním zvierat mala skoncovať nová legislatíva, o čom informoval hovorca UEFA Rob Faulkner: "Opakovane sme kontaktovali ukrajinské úrady a žiadali ich o prijatie patričných opatrení, ktoré budú rešpektovať dôstojnosť zvierat. Po niekoľkých stretnutiach ukrajinský minister životného prostredia oznámil okamžitý zákaz usmrcovanie túlavých psov. Zopakoval budovanie útulkov s tým, že zvieratá, ktoré do nich nebudú môcť byť umiestnené, pred vypustením sterilizujú. Podľa novoprijatých zákonov budú starostovia povinní rešpektovať tieto predpisy, v opačnom prípade im hrozí trestné stíhanie."
 

Vyberte región